joi, 12 aprilie 2012

Steampunk

Steampunk (din engleză steam - abur și punk - conflict, protest) este un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit proeminent în anii 80-90 ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen, modelează o lume imaginară care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur.
Termenul este asociat cu cyberpunk, și adesea linia subiectului prezintă o istorie alternativă. Stilistic subgenul este plasat in epoca victoriană engleză, dominat de numeroase invenții asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H. G. Wells și Jules Verne. Autorii care tratează aceste subiecte acordă o atenție sporită detaliilor ce țin de rutina zilnică, fiziologică. În general ambianța steampunk este de natură cinică, pesimistă, dystopică ('antiutopică').
Deși multe lucrări datând din anii 60-70 ai secolului trecut sunt atribuite acestui subgen, termenul in sine se pare că a fost formulat pentru prima dată într-o scrisoare din aprile 1987 a scriitorului de literatură științifico-fantastică K. W. Jeter, adresată revistei Locus. K. W. Jeter încerca să definească în scrisoare un termen general care să clasifice lucrările literare ale unor scriitori precum Tim Powers (autorul cărții The Anubis Gates, 1983), James Blaylock (Homunculus, 1986) sau a unor lucrări proprii precum Morlock Night (1979) sau Infernal Devices (1987).
O caracteristică importantă în scrierile acestor autori era procuparea pentru secolul al 19-lea, așa zisa perioadă Victoriană sau a Aburilor. În același timp termenul de Steampunk a apărut și ca o replică la termenul Cyberpunk, pentru că față de Cyberpunk, eroii din povestirile Steampunk, inspirate de lucările lui Jules Verne, H.G. Wells, Mark Twain, sau Mary Shelley se foloseau cu precădere de tehnologia foței aburilor și mai puțin de cea cibernetică. În evoluția sa, Steampunk a oscilat între o viziune dystopiană cu accente de teme noir sau de pulp fiction și o viziune ce apela la sensibilitatea lumii științifice a invențiilor din perioada Victoriană.
Vechicule propulsate de abur. Trenuri, vapoare, dirijabile. Armamentul epocii revoluției industriale, armament pneumatic. Tehnologii informaționale corespunzătoare epocii victoriene. Mașini neelectronice de calcul. Mașini automate de distribuție. Poșta pneumatică. Haine și accesorii corespunzătoare epocii victoriene. Anturaj urban: coșuri de cărămidă roșie, cer întunecat, carosabil pavat cu macadam, felinare cu gaz, atmosferă macabră. Personaje: profesori demenți, ingineri, criminali maniaci, călători, detectivi, agenți secreți, ș.a.
Imaginile cu bijuteriile steampunk au fost preluate de aici : http://www.breslo.ro/Shop/just.paintings

2 comentarii:

  1. Uuuu, sunt niste accesorii tare dragute pe breslo! Bookmarked!

    RăspundețiȘtergere
  2. da..intr-adevar o descriere mult mai completa decat cea pe care am abordat-o eu acum ceva vreme..este un curent fascinant,insa din pacate la noi cam greu.sa fie vreo 2 ani de cand se fac handmade si pe la noi,cat despre haine tot ce se poate face in afara de comanda este mix and match cu ce ai la indemana,din pacate. de comandat nu pomenesc,preturile lor raportate la nivelul nostru de trai sunt exorbitante...nici nu ma mira faptul ca nu se dezvolta prea bine comunitatea goth in asemenea conditii(plus alti factori ce tin de mentalitatea bolnavicioasa a societatii)probabil ca vor mai trece cateva decenii pana cand vom ajunge la nivelul cehilor macar...

    RăspundețiȘtergere